Wijkverpleging Zwolle lanceert de hulpmiddelentas

2 juli, 2021

De samenwerking van Driezorg, Carinova, Zonnehuisgroep IJssel-Vecht en IJsselheem werpt zijn vruchten af. Samen is het idee ontstaan een hulpmiddelenkoffer te ontwikkelen om binnen de thuiszorg van deze organisaties in te zetten. Het zou goed kunnen dat de inzet van het juiste hulpmiddel ervoor zorgt dat de cliënt minder zorg nodig heeft.

“We begrijpen dat het voor iemand prettiger is om zelf te bepalen op welk tijdstip hij bijvoorbeeld zijn ogen druppelt, steunkousen aantrekt, etc. Daarom hebben we met onze teams nagedacht hoe we onze cliënten daarin kunnen ondersteunen; de hulpmiddelenkoffer is het antwoord”, aldus Femke van den Dijssel, wijkverpleegkundige bij Driezorg. Binnen Carinova wordt er al gewerkt met een hulpmiddelenkoffer. Dat idee is verder uitgewerkt voor de wijken in Zwolle door een goede samenwerking met Orthopedie in Zwolle (OIM) en de ergotherapeuten van IJsselheem en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht. Door de samenwerking wordt er per cliënt het meest passende hulpmiddel gevonden.

De koffer

Momenteel zitten er in de koffer diverse hulpmiddelen, bijvoorbeeld voor het aan- en uittrekken van steunkousen en een oogdruppelbril. Ook kunnen er hulpmiddelen worden ingezet om de zorgcollega’s ergonomischer te laten werken. De collega’s worden goed begeleid bij de inzet van de koffer. Op donderdag 10 oktober is de ‘interne lancering’ van de koffer. Tijdens de bijeenkomst leren collega’s om de juiste vragen te stellen voor het inzetten van het juiste hulpmiddel, komt een ergotherapeut aan het woord en krijgt het eerste thuiszorgteam een hulpmiddelenkoffer mee die direct na de bijeenkomst wordt ingezet.

 

« Terug naar overzicht